Меню Затваряне

Откриване на обновената библиотека

На 10 май 2024г. в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ беше официално открита обновената училищна библиотека. Обновяването беше осъществено по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 1 „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“. Датата не е избрана случайно. В навечерието сме на Празника на светите братя Кирил и Методий и Деня на библиотекаря – 11 май. Директорът на училището, г-н Атанас Атанасов, представи първия гост, възпитаник на гимназията, проф. д-р Пенка Радева – преподавател във Филологическия факултет на Великотърновския университет с повече от 43 години стаж. Освен зам.-декан на Филологическия факултет, член на Академичния съвет, тя е автор на множество трудове –  книги, учебници, речници , статии и главен редактор на сп. „Проглас“. Г-н Атанасов поздрави и г-жа Антоанета Антонова, училищен библиотекар, за всеотдайността , с която изпълнява своята мисия и превръща библиотеката в модерно духовно средище. По този начин обновената училищна библиотека заема достойно място в библиотечно-информационното пространство на нашия град, а  гимназията със своята повече от 110-годишна история винаги е била и ще бъде просветителско и духовно средище, което дава необходимите знания и умения за успешна реализация на своите възпитаници.

Проф. д-р Радева говори пред учениците от 9а и 9б клас за силата на българския език, за неговата дисциплина и многообразие., за богатството от звукове и достойното му място сред европейските езици. Тя дари на обновената библиотека речници и учебници и изрази учудването си от богатия съвременен фонд, с който разполага училището.

Учениците бяха подготвили презентации по повод 200 години от създаването на Рибния буквар и 225 години от рождението на д-р Петър Берон. Йоана Георгиева, Габриела Георгиева и Димана Катеринова от 9б запознаха съучениците си с биографията, постиженията и даренията, които д-р Петър Берон е направил „на ползу рода“. Виктория Младенова, Ивайла Младенова, Стоян  Стоянов и Никола Дончев от 9а клас представиха отделните части на Рибния буквар и по- интересните факти, които се съдържат в тях.

По Националната програма през учебната година бяха проведени срещи със Здравка Евтимова, Стоилка Арсова и Невена Неделчева. Учениците се докоснаха до скромността на талантливия човек, писаха с почерка на Христо Ботев и рисуваха. При реализиране на още  дейности четоха поезия и играха театрално представление, получиха разширена представа за старобългарската книга и възстановиха стари български обичаи.

Така обновената училищна библиотека пази книгите и е средище на знание и информираност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *