Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев” – д-р Калоян Йорданов

Разкажете накратко за себе си.

Казвам се Калоян Йорданов, на 37 години, от град Попово.  След завършване на гимназиалното си образование в Профилирана гимназия “Христо Ботев” бях приет в медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр.Варна и посветих живота си на медицината, по-конкретно на ортопедията и травматологията. Имам 3 деца – 2 момчета и момиче.

Каква е вашата лична формула на успеха?

Успехът за мен е понятие, съчетаващо два допълващи се елемента – личен и професионален. В лечен план, като глава на семейство, са важни стабилността, взаимоподкрепата, липсата на егоизъм и ангажираността. Не пропускам да уча децата на любов към рода, родината и природата. В професионален план залагам на постоянство, ясно дефинирани цели на развитие и иновации. Усъвършенстването и любовта към науката и прогреса са есенциални за моята професия

Разкажете за кариерата си. Какви цели и стремежи имате?

След завършването на университета се насочих към кариера в широката област на хирургията. Заминах да специализирам в Германия, където структурата на специализацията е близо до съвършената. Придобих общ поглед върху много хирургични специалности и се оказа се, че ортопедията и травматологията е специалността за мен. След това реших да се специализирам тясно в поставянето на изкуствени стави и лечението на фрактурите. Аз съм един от първите лекари в България, стартирал безплатна обучителна група, където споделям полезна медицинска информация от моята област на компетенция. Благодарение на широкия отзвук от дейността ми като ортопед във Велико Търново и високата добавена стойност от информацията във Фейсбук групата „Д-р Калоян Йорданов“ бях удостоен с  наградата на БЛС “Ти си нашето бъдеще”, с която се удостояват млади медицински надежди на България. В момента съм фокусиран към ендопротезирането на коляното с помощта на навигационен уред. С висока прецизност успявам да върна времето назад и да възпроизведа анатомията на младежкото коляно на индивидуалния пациент. Аз съм първият в България, който използва този протокол, наречен рестриктивен кинематичен алаймънт. Целта е да се придобие усещане като за своя става, без болка и отлична подвижност.

Разкажете забавна случка от ученическите си години.

След близо 20 години не помня нищо незабавно от училище. Поне на нас ни беше забавно…. Надявам се днешните ученици да се забавляват по-малко и да внимават повече. 

Разкажете дали и как училището ви помогна ( или някой конкретен учител) да се реализирате.

Нашата паралелка, с разширено изучаване на биология, химия, физика и информационни технологии, с класен ръководител г-жа Нели Витанова, успя да продуцира четирима лекари, инжинер-химик, медицинска сестра, акушерка, биолог, пожарникар, педагози и успешни собственици на частен бизнес. Как може да се твърди, че не ни е помогнало училището? От моя живот ще дам няколко конкретни примера – почти не се наложи да уча за семестриалните изпити по биология, физика и медицинска физика, защото голяма част от материала вече беше учен (научен) от мен. Изпита ми по физика приключи за няколко минути (сравнено с над 30 за другите), след като обясних на изпитващия, какво е корпускулярно-вълнов дуализъм и къде се използва този принцип в медицината. Той беше много приятно изненадан, защото тази информация изобщо не се преподава в университета. 

Както казах по-горе, за успеха е нужно постоянство и стремеж да се научат нови неща. Това е есенциалното, на което ни учат преподавателите от най-ранна възраст.

Кой беше любимият ви предмет в училище. Защо?

Аз имах и все още имам нужда да разбирам света около мен. Най-добре възприемах информацията в часовете по биология, физика и химия. Не мога да имам фаворит, защото и трите дисциплини отговарят на различни въпроси.

Как бихте направили реклама на ПГ „Христо Ботев“?

Нашата гимназия е с над 110- годишна история, основен стълб, който носи бъдещето на община Попово. Не виждам нужда от реклама. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *