Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“

д-р Марина Христова

По повод 110 -годишнината на Профилирана гимназия ,, Христо Ботевʺ,  град Попово, клуб „Журналист“ ще ви представи някои от успелите личности, започнали развитието си от класните стаи на училището.

Предлагаме на вашето внимание интервю с доктор Марина Христова.

Разкажете накратко за себе си.

– Името ми е Марина Христова. Родена съм в град Попово, където израснах и завърших средното си образование през 2008г. в Профилирана гимназия ,,Христо Ботевʺ – Природо-математическа паралелка, с класен ръководител г-жа Даниела Димитрова. През 2012 г. придобих бакалавърска степен по специалността „Молекулярна биология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска по специалността ,, Биология на развитиетоʺ през 2014г. В периода 2015 г. – 2018 г. бях докторант към Института по биология и имунология на разнможаването-БАН, където успешно защитих дисертация за придобиване на научна и образователна степен доктор по специалността ,,Физиологияʺ. ʺ

Как се постига успехът? Какво е необходимо, за да си успял?

–  За да постигнеш успех , в която и да е професионална сфера са необходими много усилия и труд. Постиженията в моята кариера също са резултат от непрекъснато учене и усърдна работа в лабораторията. Това, което ме е мотивирало, винаги е било обичта към професията и огромното желание за развитие.

Какво е за Вас  работата? Какво Ви дава и какво взема?

–  Към момента работя като ембриолог в инвитро клиника. Целта ми  всеки ден е да правя всичко възможно да помогна на нашите пациенти. Старая се непрекъснато да съм в течение с новостите в областта на репродуктивната медицина  и постоянно да подобрявам  работата си, учейки се от по-опитните от мен. Старая се да бъда добър специалист, за да оправдая очакванията на хората, които ми се доверяват. Но най-вече се стремя да бъда добър човек – това за мен е най-големия успех.

Какво Ви дадоха училищните години в Профилирана гимназия „Христо Ботев“?

–  Знанията, които придобих в периода на своето обучение в гимназията, са безценни. Винаги съм казвала, че съм имала най-добрите преподаватели. Благодарение на огромните усилия, които те полагаха във всеки един от часовете, успях да получа изключителна подготовка по предметите,а също така да си изградя дисциплина, която ми помага и до днес.

Кои бяха любимите Ви предмети в училище?

– Любимите ми предмети в училище бяха биология и химия. Интересът ми към тях беше породен от г-жа Нели  Витанова и г-жа Ваня Димитрова. Тези науки разкриват пред нас нов свят, който не може да бъде видян с просто око. Именно това ги прави интригуващи и изучаването им е предизвикателство.

Разкажете ни забавна случка от ученическите години.

 За съжаление не се сещам за конкретна забавна случка от ученическите ми години, за която да разкажа. Всеки ден имахме хубави преживявания със съучениците, както в училище, така и извън него.  Ще ви разкажа кратък момент от  кандидатстудентския ми изпит. Той показва как най-добрата реклама, която може да си направи училището са успехите на възпитаниците му. Много ученици заедно с родителите си чакахме пред ректората на СУ да отворят залата, където щеше да се проведе изпита. След започването му  и обявяването на темите, родителите, които бяха останали да чакат отвън, започнали да обсъждат помежду си и да се вълнуват. Един от тях попитал майка ми: ”Вашата дъщеря  при кой професор е ходила на частни уроци?”, майка ми отговорила: „ Моята дъщеря е завършила  поповската гимназия и нямаше нужда от допълнителни уроци.“

 Аз и много други мои съученици успяхме  да поемем по избрания от нас професионален път благодарение на изключителната подготовка, която получихме в гимназията – достойна да се нареди сред най-добрите училища в страната.

Автори: Соня Йосифова и Бурчин Севгинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.