Меню Затваряне

Отлично и достойно представяне в XVIII-то Национално състезание по природни науки и екология

От 22.11.2019 г. до 24.11.2019 г. се проведе XVIII-то Национално състезание по природни науки и екология в гр. Търговище. В надпреварата, която се проведе в I СУ „Св. Седмочисленици” – гр. Търговище, участваха 95 ученици и 45 ръководители от цялата страна. То включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на учебните предмети човекът и природата, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. В първия кръг участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория кръг проектите бяха представени и защитавани публично. Учениците бяха оценявани от Национална комисия с председател проф. д-р Пламен Митов (СУ „Св. Климент Охридски“, Биологически факултет). Kато получената оценка може да послужи за прием във висши училища при решение на съответните университети.

В състезанието участваха Десислав Димитров и Йоана Стилиянова от XI В клас на Профилирана гимназия „Христо Ботев” – гр. Попово с  техния научен ръководител Нели Витанова – старши учител по биология и ЗО. При подготвяне на проектите учениците получиха съдействие и подкрепа от своите учители и съученици. Проектът на Десислав „Истинското българско кисело мляко – запазена марка от миналото“ се класира на четвърто място с оценка Отличен 6,00, а проекта на Йоана „Защо балансираното хранене трябва да е начин на живот?“ се класира на осмо място с оценка Отличен 5,75. Тяхното представяне беше високо оценено от Националната комисия.

Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, както и да обменят идеи помежду си.

Организатори на инициативата са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието в Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *