Меню Затваряне

Ден на отворените врати

На 25.06. и 26.06.2024 г. в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ се проведе Ден на отворените врати. Традиционно гости бяха учениците от основните училища в община Попово. Те имаха възможност да се запознаят с учителите, с училището и да се включат в различни забавни игри.
Ученици от 8 и 9 клас, профил „Природни науки“, с кратка програма посрещнаха седмокласниците. Демонстрираха им интересни опити – дух в бутилка, химичен вулкан, огън с капка вода и др. Те обясниха, че всяка “магия” има своето научно обяснение. Направиха и викторина с награди. Така показаха, че в нашата гимназия ние учим, творим и се забавляваме, затова сме най-добрите бъдещи лекари, фармацевти, стоматолози, медицински специалисти и др.
В актовата зала група „Гимназистите“ посрещна седмокласниците с песента „Здравей, как си, приятелю“. След като изгледаха кратък клип за приема в училището, учениците се разделиха на отбори и разгледаха базата на Гимназията, докато се състезаваха в QR-игра, създадена в платформат Actionbound.

В СТЕМ-центъра гимназисти от 8, 9 и 11 клас от профил „Софтуерни и хардуерни науки“ демонстрираха:

  • игри, създадени от тях на Visual Basic и C#;
  • интерактивни презентации с Visual Basic for Applications (VBA);
  • добавена реалност;
  • печат на 3D принтер

Гостите поиграха и на робобол – футбол с роботи.
Учениците от профил „Природни науки“ показаха още как се създава тайнопис. Опит,,Тайно писмо“ се оказа много забавен и интригуващ. Искаш да напишеш тайно писмо до приятел? Нищо по просто от това. Нужен ти е разтвор на фенолфталеин в етанол. С негова помощ написваш текст. След като изсъхне листът, текстът е невидим. Докато го напръскаш с 1% воден разтвор на амоняк, тогава текстът се проявява и става четим. Оставяш амоняка да се изпари. Текстът отново изчезва.
Другите опити също предизвикаха интерес. Опит,,Доказване на скорбяла в кисело мляко“ представлява качествена реакция за доказване на скорбяла – йодна проба. Скорбялата е главен въглехидратен резерв при растенията и при микроорганизмите. Изградена е от глюкозни остатъци. Занимателни бяха и останалите опити – „Наблюдаване на микроскопски препарати“ и ,,Познаваме ли органите в човешкото тяло?“
Гостите си тръгнаха доволни и с награди за верните отговори, които успяха да покажат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *