Меню Затваряне

XI Международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

XI Международен литературен младежки конкурс „ Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“  – 31 май-2 юни 2024 година, град Бургас, конкурсът е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците към МОН. 

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста, отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, отбеляза рекорден брой участници. Във време, когато на много места по света се водят войни и човешкият живот все повече се обезстойностява, темата на конкурса успя да привлече вниманието на младите хора към ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие, към съхраняване на човешки живот. 

Младежите участваха в надпреварата за призовите места в 2 категории – за художествен разказ и за видео разказ. Произведенията им бяха оценени от жури в международен състав. Номинираните автори са 20 младежи от България и 10 от чужбина. 

Журито и организаторите номинираха 20 участници от България, сред които бе и нашият видео разказ „Анна за Ане“. Сама по себе си номинацията бе награда за учениците от 12а клас на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Снежана Тодорова. Но те не останаха само лауреати, а спечелиха Трето място в категория „Видео разказ“, третираща вечната, но и особено болезнена днес тема за Холокоста. Форумът цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. Младежите имаха възможност да се запознаят със създаденото от стойностни български творци, които споделиха с тях своя опит. Програмата на фестивала включваше лекции с историка Ангел Джонев, преподавателя в университета в Букурещ Фелиция Валдман, работилници по творческо писане и създаване на видео филми с популярния писател, сценарист и географ Георги Бърдаров, с изтъкнатия режисьор Иван Ничев, прожекции на филми, посветени на Холокоста и среща с техните създатели, както и много други интересни инициативи. 

Церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс, на която присъстваха всички номинирани автори, бе част от фестивала. И тази година организаторите подготвиха впечатляващ спектакъл, който позволи на публиката да се докосне до вълненията и емоциите на младите участници в конкурса. 

В проекта видео разказ „Анна за Ане“ участваха още: Анна-Мария Атанасова, Кристияна Масълска, Деница Йорданова, Ангелина Иванова, Мартина Катеринова, Рая Радева и Сиана Атанасова. 

Бъдете все така креативни и влюбени в предизвикателствата, скъпи момичета и момчета! Успешна реализация и помнете, че сте Ботевци! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *