Меню Затваряне

Ден на народните будители – Будители / учители от област Търговище с награди „Митрополит Андрей“

       Денят на народните будители е знаков празник в българския календар, а заслугата за неговата поява е на  Стоян Омарчевски – министър на народното просвещение, който през 1922 г. предлага на Народното събрание утвърждаването на тази дата като почит към възрожденците, революционерите и строителите на съвременна България. Честването на будителството е прекъснато по време на комунистическия режим (1945-1989) и е възстановено през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов – председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

       Будителите в България е прието да се наричат активистите на националното и културното възраждане в началото и средата на 19-ти век, когато страната все още е била под турско робство. Те са били предимно обикновени учители и свещеници, но с тяхното ораторство, те успели да настроят хората и да дадат начален тласък за развитието на националното съзнание.

         На 27.10.2023 г., в актовата зала на Първо ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище се състоя тържествено връчване на наградите „Митрополит Андрей“ на Регионално управление на образованието–Търговище. Почетни отличия и грамоти се връчват за 15-та поредна учебна година на изявени учители от област Търговище с принос в развитието на регионалната образователна система, за постигнати високи резултати и за дългогодишна дейност в системата на предучилищното и училищното образование. На събитието присъстваха директори на училища и детски градини, учители и експерти от РУО – Търговище.

        Съвременен будител или не толкова, но от Профилирана гимназия „Христо Ботев“, гр. Попово бе отличена Валентина Дачкова Стоянова. Дългогодишен преподавател по български език и литература в училището, чиито ученици винаги се дипломират успешно и то с най-високите резултати на ДЗИ и НВО в област Търговище. Почетно отличие за постижения получава училището – Профилирана гимназия „Христо Ботев“, защото подготвя своите възпитаници за живота. „Моята мисия и призвание е да бъда учител и родител. През моя живот са преминали поколения възпитаници, както и аз съм била фактор в тяхното образование и бъдеще. Надявам се, че съм успяла да им предам моята любов към литературата.“ „Аз имам щастието всеки ден да съм обградена от множество будни, търсещи и развиващи се млади хора, всеки от които се опитва да е максимално полезен на обществото и може да служи за пример с каузите, които защитава.“

      Денят на народните будители запълва една много голяма празнота в официалния разказ за нашето минало. Представата на много младежи за българската история е свързана единствено с романтиката на Средновековието и героичните борби за национално обединение през XIX и ХХ век. Народните будители в голямата си част са носители на еволюционните промени, които оставят трайни следи върху развитието на обществото. Тя са представители на един свят, в който знанието е ценност, а разпространението му свещен дълг. Същевременно делата на народните будители ни напомнят, че с вяра и упоритост нашият народ е преодолял редица трудности в миналото и има сили да се справи с предизвикателствата на бъдещето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *