Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“ – д-р Стоян Стоянов

Разкажете накратко за себе си.

Роден съм на 25.06.1988г. в гр.Попово. Основното си образование завърших в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ . През 2007г. се дипломирах в ПГ „Христо Ботев“ гр. Попово, профил „Природо-математически“. В периода 2007-2013г. изучавах  медицина в Медицински университет – Плевен. От 8 октомври 2013г. започнах специализация в отделенията по обща, гнойно – септична и детска  хирургия в УМБАЛ „Канев“- Русе. През юни 2020 г., след успешно положен държавен изпит, придобих специалност  „Обща хирургия“.  И до момента работя в отделението по Хирургия и Спешно приемно отделение на Окръжна болница в гр. Русе. Семеен съм,  с едно дете.

Каква е вашата лична формула за успеха?

Формулата за успех е индивидуална за всеки човек. Няколко са били нещата, които са водещи при формирането ми като личност и са се оказали верният път към успеха.

  • Вяра в собствените ми възможности
  • Търпение
  • Упорит труд
  • Семейна подкрепа

Разкажете за кариерата си. Какви цели и стремежи имате?

Още в 7-ми клас мечтаех да стана хирург и пред мен никога не е стояла дилемата какъв избор да направя след като завърша медицина. И досега в нито един момент не съм съжалявал за избора, който съм направил. Специалността е такава, че има много 12-часови дежурства, нощни разположения, личният живот  остава на заден план.  Често се случва да работим спешни случаи на пациента с комбинирани травми в следствие на пътно-транспортни произшествия, където от голямо значение е екипната работа. Времето е от особено значение и често трябва да се вземат бързи решения за кратко време. За да е успешна една операция, трябва да бъдат спазени всички правила и компромиси не се допускат. В професионалния ми път имам интерес към спешната хирургия, лапароскопската, жлъчно-чернодробната. Член съм на БХД и участвам редовно в провеждането на конгреси в страната и в изготвянето на доклади и постери.

Споделете с нас дали и как училището (или някой конкретен учител) ви
помогна да се реализирате.

В моя клас бяхме 3 момчета и 12 момичета – профил „Природо-математически“. В десети клас ни обединиха с профил „Технологичен“. В началото беше много трудно да се напаснем. Главна заслуга за сплотяването на класа има нащият класен ръководител –  г-жа Ваня Димитрова.

Незабравим спомен си остава, когато в 11 клас трябваше да пишем теми по биология, така че  все едно сме на кандидатстудентски изпит. Пет минути преди да влезе г-жа Нели Витанова се изнизахме дружно и в стаята останаха само бели листи. А такова нещо беше немислимо дотогава при нея. Бяхме много мъмрени от класната. На следващия час се извинихме за постъпката си и повече теми не сме писали.

Кой беше любимият ви предмет в училище и защо?

Както основното училище, така и средното ми дадоха стабилна основа от знания, на която да стъпя и да надградя във висшето образование. Тук е мястото да благодаря на г-жа Ваня Димитрова и г-жа Нели Витанова, че ме подкрепиха и ми вдъхнаха увереност, че мога да успея и не трябва да се отказвам. Любими предмети в училище ми бяха биология и история, но най-обичах спорта. Паметни си остават турнирите по волейбол между класовете. По история г-жа Радка Цанева разказваше много увлекателно и още в час запомнях най-важното от урока.

Как бихте направили реклама на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ от
позицията, която заемате в момента?

От създаването си досега Гимназията винаги е била най-елитното училище в нашия град и едно от водещите в региона, където работят най-стриктните специалисти и подготвени учители. За младите поколения, които искат да се развиват, нашата гимназия е трамплинът, който ще ги оттласне към световете на науката и знанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *