Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“ – Стоян Йорданов

Разкажете накратко за себе си.

Казвам се Стоян Йорданов и съм роден в гр. Русе. Завърших средното си образование в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ през 2006г. в Технологичен профил и с класен ръководител г-жа Диана Петкова. Още в гимназията компютърните науки ме влечаха и ми беше удоволствие да посещавам часовете по информационни технологии при г-н Стефан Цонев. Така реших да уча Компютърни системи и технологии в РУ „Ангел Кънчев“.

Завърших бакалавър , а след това и магистър по електроника, и така станах инженер. Кариерното ми развие започна във фирма за изграждане на видеонаблюдение и охранителни системи в гр. Русе. През 2013г. се преместих да живея в гр. София и започнах работа като инженер във фирма, която се занимава с охранителни, видео, пожароизвестителни системи и системи за контрол на достъпа. В тази фирма имах късмета да работя за първи път по навлизането на дроновете в България, тяхното широко приложение, ползите от тях.

Станах главен инженер и техник при обслужването и ремонта на дроновете. Много се запалих по тях и започнах все повече да се интересувам , да чета и гледам как се развиват  по света. Те са превърнаха в мое хоби. Започнах в свободното си време да летя с дрон, да го разучавам и все повече ми ставаше страст. Дроновете събудиха в мен огромен интерес и това не ми даваше мира, докато не ги разуча. Спомням си в началото на кариерата ми, когато водещи компании презентираха онлайн най-новия си модел, аз оставах буден през нощта, за да мога да видя пръв в България дрона и неговите характеристики, и  параметри. Дроновете бяха и са нещо ново и иновативно, и благодарение на голямото ми любопитство, хъс, много упоритост и огромна страст, основах собствена фирма и започнах да се занимавам изцяло и само с дронове от малки любителски и професионални машини до такива, които сами сглобяваме и настройваме с моя екип.

Каква е вашата лична формула на успеха?

Формулата за моя личен успех е да правиш това, което би те зареждало – в това се крие истината. Много е важно да имаш страст към дадено нещо, само така му се отдаваш и посвещаваш и същевременно то ти се отблагодарява за положения труд.

Да вярваш. Да си позитивен. Да не се отказваш. Да си последователен, малко инат и много, много дейстие!

Бавен процес е, ежедневна работа, но действа! Трябва да разбереш кое те прави щастлив.Много е важно да разграничаваме моментното щастие и дългосрочната удовлетвореност.

Разкажете за кариерата си. Какви цели и стремежи имате?

Кариерата ми е моята страст. Изключително съм удовлетворен , че имах късмета да се запозная с дроновете и те да станах мое хоби, моя професия. Влагам цялата си енергия, сили и много труд, за да развия тази техника все повече и повече в България. От миналата година нашата фирма продава дронове, както в България , така и в Европа. Радвам се, че хората „виждат“ в дроновете не само забавление, както беше в самота начало, а вече са наясно, че тази техника помага успешно на бизнеса в много сфери.

Целите и стремежите на нашата фирма са много, стараем се постоянно да сме актуални, надеждни партньори на бизнеса и най-вече да популяризираме въздушната интелигентност. Горди сме ,че участваме в сглобяването и настройването на дронове, както от потребителския клас, така и рейсинг дронове (високо скоростни дронове) и дори големи товарни и спасителни дронове.

Тук ще се отклоня съвсем малко като ви споделя, че дроновете вече се използват в много сектори като селско стопанство (пръскане , торене, наблюдение на растежа на посевите), спасителни операции (търсене на хора, спускане на хранителни запаси и медицински консумативи при бедстващи), гасене на пожари, инфраструктурна инспекция, има дронове, които се използват и в строителния сектор за повдигане на материали, минно дело, нефт и газ, дроновете са лидер в инспекцията на тези отрасли, обществена безопасност и достигаме до техника, която дори превозва пътници.

Разкажете забавна случка от ученическите си години.

Забавни случки със сигурност е имало много, но което помня най-много е колко бяхме сплотени. Класната ни, г-жа Диана Петкова, е отличен преподавател, но и страхотен човек, който се грижеше за нас искрено. До ден днешен ми е останал спомен колко бяхме задружни, много си помагахме, заедно учихме и дори заедно се забавлявахме и не група хора, а наистина всички. Ние не осъзнавахме, но си бяхме много добър екип и  това със сигурност е дало принос на всеки един от нас да бъде добър и успешен човек.

Разкажете дали и как училището ви помогна ( или някой конкретен учител) да се реализирате.

Училището винаги помага да дадена личност, това е безспорен факт. Училището учи на дисциплина, уважение и приятелство, а те са ключови за един успешен човек. За мен училището може само да дава, дори и някой предмет да не ви е любим и  да се чудите защо да го учите, в последствие осъзнавате , че сте получили обща култура по много въпроси и се е развила така вашата философия и мислене.

Кой беше любимият ви предмет в училище? Защо?

Любимите ми предмети в училище бяха информационни технологии и физика. Харесваше ми, че в тези часове получавах знания по любими теми и съм благодарен, че преподавателите ни бяха настроени да ни учат с изключителен позитивизъм.

Как бихте направили реклама на ПГ „Христо Ботев“?

ПГ “Христо Ботев“ е едно перфектно начало за всички млади хора. Рекламата на гимназията са нейните възпитаници и преподаватели. Профилите в гимназията са много добре сформирани и наистина насочват младите хора към определена  сфера, това на мен лично много ми допадаше. Горд съм , че доста от преподавателите са се доказали във времето и продължават да преподават и дават нужните усилия да изградят едни млади, успешни личности, които с нестихващ интерес да се развиват и да преследват мечтите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *