Меню Затваряне

Среща с Боян Ботйов

На 09.11.2022г. в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ се състоя среща с  Боян Ботйов – председател  на Общонародна фондация  „Христо Ботйов“.  Той е правнук на ген. Кирил Ботйов, брат на Христо Ботйов. Гостът беше посрещнат г-н Атанас Атанасов – директор на училището и от участници в клуб „Библиотеката“. След това поднесе цветя пред бюста на Христо Ботев в гимназията. Пред паметника на днешния ден в знак на признателност стои почетен караул от ученици от клуб „Родолюбиви и здрави“. Срещата започна със стихотворението „Хаджи Димитър“, рецитирано от Атанас Атанасов от 10а клас, облечен в четническа униформа.

Директорът на ПГ „Христо Ботев“ представи уважаемия гост на учениците. Г-н  Боян Ботйов връчи Почетния знак на Общонародна фондация „Христо Ботев“ и грамота на г-н Атанас Атанасов. След като учениците изгледаха кратък биографичен филм за Христо Ботев, г-н Боян Ботйов разказа, че е кръстен на най-малкия брат на поета, който загива в Сръбско-българската война за защита на Съединението. Показа личното тефтерче на Ботев, което се съхранява в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Говори за споровете около смъртта на поета.

На въпроси на учениците от клуб „Журналист“ гостът отговори, че с чест и удоволствие носи фамилията Ботйов. Неговото дело ще бъде продължено от най-малкия му син, който следва журналистика и издава пилотен брой на вестник „Бинокъл“. В края на срещата, която се провежда в чест на 110-годишнината от създаването на ПГ „Христо Ботев“, г-н Боян Ботйов получи подарък – портрет на Ботев, нарисуван от Добромира Малчева от 10а клас, юбилейната книга, издадена в чест на годишнината и календар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *