Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“ – Атанас Николаев

Разкажете накратко за себе си.

Завърших средното си образование през 2006 година, профил Природоматематически, с класен ръководител г-жа Снежанка Ганева.  От малък имам афинитет към природните науки, особено към биологията и химията. След своето средно образование имах намерение да запиша фармация или кинезитерапия, но след като разбрах, че в Националната спортна академия “Васил Левски” има  профил  Треньор по културизъм и фитнес, реших да се подготвя и бях приет.  Там започна и моята спортна кариера като състезател по културизъм.

Каква е вашата лична формула на успеха?

Моята лична формула на успеха е страст, отдаденост, упоритост и желание да се самообучавам през целия ми състезателен и треньорски път. Винаги съм следвал мечтите си и съм правил това, което мога най-добре.

Разкажете за кариерата си. Какви цели и стремежи имате?

С приемането ми в Национална спортна академия “Васил Левски” се запознах с моя колега и първи треньор, Любомир Димитров-бивш алпинист и дотогава най-младият, изкачил връх Дрю във Френските Алпи.  От него научих за целия процес по подготовката за състезание по културизъм и под негово ръководство станах Републикански шампион за младежи в категория до 70кг през 2007г. От този момент до ден днешен съм участвал в повече от 40 състезания по културизъм и съм спечелил около 35 от тях. Последното ми състезание беше през 2021г, Международният турнир ЕМПРО Класик-Аликанте Испания и завърших като шампион в категория до 90кг.  Имам няколко абсолютни републикански титли, балкански титли, като една от тях е Абсолютна балканска. Също така съм Европейски шампион по културизъм за мъже до 80кг и четвърти на Световното първенство за младежи до 75кг. Участвал съм 5 пъти на престижното състезание Арнолд Класик Европа под егидата на Арнолд Шварценегер, а миналата година завърших на второ място на Мистър Олимпия за аматьори в Испания.

След тежка контузия през декември месец 2021г. бях принуден да преустановя своята спортна кариера, но това само засили моята треньорска дейност и до този момент с моите състезатели имаме три Абсолютни Републикански титли, няколко Републикански титли и две призови места на международни турнири от висок ранг, включително Мистър Олимпия Аматьори в Италия. Работя предимно с мъже, но от миналата година работя с моята първа клиентка и състезателка по Бикини фитнес.  Към момента помагам на моя последен треньор Виктор Бариос в популяризирането и развиването на неговия треньорски курс на терирорията на България .

Моят стремеж за бъдещето е да успея да покажа красивата страна на спорта, неговата важност за обществото, както и да помогна за разбиването на стереотипа, който се е загнездил в нашето общество, че за да си спортист не трябва да си образован и интелигентен.   

Разкажете забавна случка, история от ученическите си години.

Най-пресният спомен от ученическите ми години е едно събиране на класа ни,малко преди завършването, в дома на класната ни – Снежанка Ганева. Помня, че независимо, че всеки си сформираше вътрешни малки групички в класа, тя ни обединяваше.

Имахме няколко ходения на хижи и хотели с нея и моите съученици. Спомням си за едно нощно къпане в минерални басейни в Троян и за едно магаре, което гони моите съученички около една хижа.

Разкажете дали  училището ви помогна или някой конкретен  учител.

Училището ми помогна да се изградя като личност и да придобия свой характер.

Знанията, които придобих по биология в часовете при г-жа Ваня Димитрова, по физика при г-жа Миглена Иванова и по химия при г-жа Ганева ми дадоха база за биохимията, физиологията, биомеханиката и анатомията, и така през студентските си години успявах да вземам изпитите с лекота. До ден днешен при работата ми, както с клиенти, така и със състезатели, не изпитвам затруднения при решаването на някой казус, благодарение на това, че разбирам добре процесите в човешкото тяло и движението в пространството.

Кой беше любимият ви предмет в учиище и защо?

Противно на профила ми в гимназията най-добре се чувствах в часовете по физическо възпитание при г-н Николай Димитров, защото намирахме много общ език и правех това, което най- много ми допада. Другият ми любим предмет бе литературата, въпреки че не бях от учениците, които обичат да четат най-много, но ми допадаше това, че госпожа Трифонова ни провокираше и ни караше да развиваме абстрактно мислене, и в много случаи се чувствах добре разбран .

Как бихте направили реклама на ПГ“Христо Ботев“?

Най-добрият начин да рекламирам ПГ“Христо Ботев“ би бил да продължавам да се развивам и реализирам в обществото. Възпитаниците на гимназията са нейната най-добра реклама!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *