Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“ – доктор Стефка Чернева

Разкажете накратко за себе си.

Завърших Профилирана гимназия „Христо Ботев“ през 1999г. После ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност БИД, през 2003г. В четвърти курс паралелно се записах Маркетинг – втора специалност и я завърших през 2007г. Магистратурата ми обединява двете бакалавърски специалности – Комуникационен и библиотечен мениджмънт. Докторантура защитих през 2017г. в УНИБИТ – София – на тема: Четенето в старопрестолния град. Четенето и проблеми на потребността от него в големия град. От 2004г. съм на хорариум във ВТУ, а от 2006г. съм щатен преподавател.

Каква е вашата лична формула на успеха?

Не се отказвайте от мечтите си. Следвайте ги, но не ги приемайте като фикс идея. Гледайте позитивно на тях- това са уроци.

Разкажете забавна история от ученическите си години.

Когато бях в шести клас трябваше да пиша 30 пъти:“Не се бяга в класната стая“.

Когато завършвахме 11-и клас ходихме на екскурзия в Рилския манастир и пред нас отвориха мощите на св. Иван Рилски. Така разбрах, че това е божие дело и ме приеха в БИД.

Разкажете за кариерата си.

В книжарница „Хеликон“ ме поканиха през 2009г. Станах управител, когато синът ми беше на десет месеца. Работех и в Университета. Професиите библиотекар и книжар ми харесват, защото те поддържат в добро интелектуално състояние. Много искам да повторя изследването за четенето в страната, защото сега много млади хора четат и искам това да се докаже социологически. През последните години „Хеликон“ е била два пъти книжарница на годината.

Споделете с нас дали и как училището (или някой конкретен учител) ви
помогна да се реализирате.

Училището дава изключително добра подготовка. Аз съм приета в университета благодарение на г-жа Румяна Трифонова и на г-жа Радка Цанева.

Кой беше любимият ви предмет в училище и защо?

Любими предмети ми бяха историята и литературата, защото дават широка обща представа за света и нещата от него. Имаше един СИП – История на религиите, при г-жа Радка Цанева. Много широка обща култура, мотивация да мислиш, национално самосъзнание да бъдеш горд, че си българин. Никога не съм искала да живея в чужбина. Аз съм патриот.

Как бихте направили реклама на Профилирана гимназия „Христо Ботев“ от позицията, която заемате в момента?

Учениците на ПГ“Христо Ботев“ могат да бъдат успели личности. Гимназията може да се популяризира чрез различните социални мрежи или например чрез инфлуенсър маркетинга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.