Меню Затваряне

Успелите личности на ПГ „Христо Ботев“ – доктор Елиза Янкова

Разкажете накратко за себе си.

Завърших Гимназията през 2011г. Биологията винаги ми е била интересна и езиците ми се отдаваха. Станах бакалавър по Биомедицински науки в Англия. След това завърших докторантура в Северна Ирландия – Роля на инфекциите в раковите заболявания. Сега в Кеймбридж се занимавам със съвременни генетични методи за изучаване на левкемия и откриване на нови лечения.

Разкажете забавна история от ученическите си години.

Много беше хубаво. Спомням си едно земетресение. Бяхме с г-жа Витанова и беше запомнящо се, интересно.

Споделете дали и как училището ви помогна да се реализирате.

Г-жа Благосвета Тонева помогна много с английския и кандидатстването в университета. Г-жа Нели Витанова е вдъхновяваща и предава любовта си към предмета на учениците с много удоволствие и позитивизъм. Г-жа Димчева ме научи да пиша и да се изразявам успешно, правилно. Това много ми помага сега, когато вече пиша научни статии. Класът беше много хубав, малък. Средата определено стимулираше към развитие. Благодаря на всички учители и съученици, които бяха с мен през гимназиалните ми години и допринесоха за моето изграждане като личност.

Кой беше любимият ви предмет в училище?

Преди гимназията беше английски език. После към него се прибави биологията. Любовта ми към нея запали г-жа Нели Витанова.

Разкажете за кариерата си. Какви цели и стремежи имате?

Работата ми до този момент беше фокусирана върху левкемийните заболявания. Сега работим върху мозъчни тумори и рак на панкреаса. Целта е да се съсредоточим  върху нови лечения на онкологичните заболявания, които да са по-ефективни и с по-малко странични поражения. Най-голямото ми достижение до този момент е статията ми в научния журнал „Nаture“, която описва разработката на ново лечение за левкемия, което има по-малко странични ефекти от конвенционалното лечение. Тази година започнаха клинични проучвания с лекарството, което означава, че поема по пътя към пациентите в бъдеще.

Как бихте направили реклама на ПГ „Христо Ботев“?

В Гимназията има много хубави учители, които владеят до съвършенство предметите си и спомагат учениците да развият потенциала си. Училището не е сградата, а хората, които са в нея. Следвайте мечтите си, колкото и да е трудно. Слушайте учителите, защото те ви мислят доброто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *