Меню Затваряне

Нов препис на „История славянобългарска“ в Профилирана гимназия „Христо Ботев“

На 16 март 2022 година в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – гр.Попово се проведе среща с писателката Неда Антонова. Поводите за щастливото събитие са няколко – 110 години от създаването на Гимназията, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и официално представяне на последния известен препис на „История славянобългарска“, направен от учениците от 12а клас. С ентусиазъм и отговорнос т  преди три години преписвачите на историята  се превърнаха в художници, а накрая и в графични дизайнери. Създадоха книга, в която оставиха освен личните си почерци, желанието и умението  да учат и да се развиват творчески. Днес, на прага на абитуриентския си бал, те  завещават ръкописната книга на идващите след тях.

Писателката Неда Антонова остана очарована от родолюбивото начинание на целия клас с класен ръководител г-жа Нели Драганова. Авторката на исторически романи  разказа за своята работа по романа „Безмълвие“, за проучванията си и за липсващите моменти от житейската биография на Паисий.

Интересната и вълнуваща среща стана факт благодарение на училищния библиотекар г-жа Антоанета Йорданова и на директора на Гимназията г-н Атанас Атанасов.

клуб „Журналист“

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.