Меню Затваряне

Почетно отличие и грамота „Митрополит Андрей“

Когато дойде първият урок
и в клас се спусне тишината,
човекът прави своя скок,
за да порасне чак до небесата.

По повод Деня на учителя – 5.октомври, РУО- Търговище награди с почетни отличия и грамоти  „Митрополит Андрей“ педагогически специалисти от областта за високи постижения.

От ПГ „Хр. Ботев“- гр. Попово, е отличена Нели Коева Драганова – старши учител по български език и литература с 24 години стаж. Тя е ръководител на ученици, заели призови места в олимпиадите по  български език и литература: Айлин Нурханова Хюсеинова – класирана за Националния кръг на олимпиадата по български език и литература за учебната 2020/2021 г. и Мая Деянова Денева – постигнат най-висок резултат на Областния кръг на олимпиадата по български език и литература за 11. клас през учебната 2019/2020г.

Зрелостниците постигат високи резултати на кандидатстудентските изпити и вече са студенти в престижни специалности на Софийски университет.

Ученици на г-жа Нели Драганова  от години печелят призовите места на регионалните конкурси за есе  – „Трети март – поклон и памет“ и „Всичко се състои в нашите задружни сили… да живеем свободни, независими и обединени…“.

Тя е ръководител на клуб „Журналист“- занимания по интереси. Участниците в него създават статии, информационни бележки и интервюта, в които отразяват актуални и значими събития от живота на училището в сайта на ПГ „Христо Ботев“. Осъществява  срещи с поети и писатели в реална среда или чрез платформата Zoom.

Занимава се с проучване и възстановяване на някои от най-известните празници и обичаи от българския фолклорен календар.

Драганова има разработки върху проблеми на Новата българската литература и е автор на статиите: „Пейзажът в поезията на Николай Лилиев и Елисавета Багряна – различното общо“, Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“, част V, Варна 2015г. и „Родината – състояние на духа в две творби на Яворов и Лилиев“, Университетско издателство „Епископ Константин Преславски“, част V, Варна 2015г.

През 2021 година в съвместен проект с писателката Здравка Евтимова и издателство „Лексикон“ публикува свои разкази в сборник „Стъпки“.

Пъстреят раниците на гърба,
а кошерът напира ли, напира!
Да бъдеш тук, с децата, е съдба
и мисия, която те избира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *