Меню Затваряне

Сред 100-те най-добри училища в България е Профилирана гимназия „Христо Ботев“, гр. Попово

     За поредна година Профилирана гимназия „Христо Ботев“ е сред СТОТЕ най-добри училища в България по резултати на учениците от ДЗИ в 12 клас и НВО в 10 клас.
    Резултатите от задължителния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас стоят в основата на класация на 100-те най-добри училища в България. Използвана е информация от Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция „Електронно управление“ национален портал за отворени данни.

     Всяка година десетки хиляди родители на седмокласници се изправят пред въпроса в кое училище е най-разумно да продължи средното си образование детето им, за да получи добра подготовка за университет, да научи език или да придобие професионални умения. Решението, разбира се, зависи най-вече от постигнатите резултати на изпитите, но обичайно е следвано от проучването кои са училищата с най-висок успех и от лични препоръки на приятели и познати.

     Профилирана гимназия „Христо Ботев“ влиза в топ 80 по резултати от ДЗИ. Влиза и в 100-те най-добри училища по резултати от НВО в 10 клас, изпреварвайки много големи училища от големите области на България.

    Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г.

    Реално погледнато, завършващите през 2021 г. прекараха почти цялата учебна година, усвоявяйки материала в онлайн среда – необходимото зло за овладяване на разпространението на COVID-19. За разлика от предходния випуск, при който конспектът за матурите бе облекчен от Министерството на образованието (МОН) заради пропуснатия материал, тазгодишните дванайсетокласници бяха принудени да се явят на изпит при същите условия като преди пандемията. Не отпадна нищо от учебния материал, който, според мнозина ученици, родители и учители, не е усвояван качествено. Държавните зрелостни изпити се проведоха присъствено при спазване на съответните противоепидемични мерки. 

    Резултатите от матурите, обявени от МОН на 3 юни, показаха, че въпреки непривилигированата си позиция спрямо предходните випуски, тазгодишните дванайсетокласници са се справили с предизвикателството не по-зле от тях. 

Ръководството на гимназията благодари и пожелава бъдещи успехи на зрелостниците и на техните учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *