Меню Затваряне

Среща по Национална програма „Иновации в действие“

От 23 до 26 юни Профилирана гимназия „Христо Ботев“ посрещна гости от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Асеновград  и СУ „Никола Йонков Вапцаров“ гр. Хаджидимово по Национална програма „Иновации в действие“.

По време на срещата бяха представени два открити урока по химия и ООС и по информатика.

Част от иновативното образование в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ е приложение на евристичния метод, като иновативен метод в часовете по химия и ООС в 8 клас през учебната 2020/21. Тази иновация повишава интереса на учениците към учебния предмет, отговаря на техните интереси и изисквания в съвременната образователни среда. Иновативно училище е място, където се използват съвременни педагогически методи, развиват се ключови умения на учениците, повишава се тяхното любопитство. Г-жа Феимова представи урок на тема „Евристичния метод в обучението по химия и ООС“. Часът премина вълнуващо, изпълнен с интересни химични експерименти.

В новооткрития СТЕМ център се проведе урок по информатика. Учениците от 8А клас показаха на гостите своите знания за блоково програмиране на Scratch. По време на урока гимназистите  демонстрираха и работа с Micro:bit и Kitronik.  Иновативното обучение за профил „Софтуерни и хардуерни науки“ се извършва в часовете за профилирана подготовка по Информатика и ще продължи 3 години /8, 9 и 10 клас/. В 8 клас учениците се обучават в Блоково програмиране, в 9 клас – Обектно-ориентирано програмиране и в 10 клас – Web програмиране. В края на урока се проведе състезание в платформата Kahoot! с въпроси от областта на програмирането.

Представителите на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ град Асеновград споделиха иновативните практики в тяхното училище.

Иновативното обучение по Английски език е свързано с  реализиране на проекти по три глобални теми:

1. Ние

 • Аз
 • Моето Семейство
 • Ние тийнейджърите

2. България

 • Културно наследство
 • Природни забележителности
 • История и традиции; Велики българи

3. Светът

 • Световно кино и литература
 • Туристически дестинации
 • Световни личности, на които се възхищавам

Иновативното обучение по История и цивилизации РП е реализирано под формата на интегрирани дейности и уроци: „Из потайностите на Древна Елада“, „Музей на открито“, „Escape room challenge – Древен Египет и Месопотамия“, „Олимпийски игри“, „Религия и култура в древността“. В часовете по РП работим с онлайн платформи, както и множество проектни задачи и дейности.

Въпреки, че Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ град Хаджидимово не е в списъка на иновативните училища в България, преподавателите там използват много иновативни методи в обучението и възпитанието на учениците, както и в работата с родителите.

 • Училището е място за щастливи, мотивирани деца и ученици с високо креативно мислене и знания.
 • Преподаване с иновативни методи и стандарти.
 • Класни стаи с високо технологично оборудване, занимания по интереси, библиотека.
 • Участия и успехи в различни олимпиади, състезания, конкурси.
 • Участия в национални и международни проекти – „Еrasmus+“, „eTwenning“, „Библиотеките като образователна среда“, „Образование за утрешния ден“, „Училище посланик на ЕП“, „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищният живот“ и др.

По време на срещата бяха организирани две паралелни сесии за учители и ученици. В срещата за учители бяха обсъдени добри практики от трите училища, а в срещата за ученици бяха организирани интерактивни игри и състезание с платформата Action bound.

Част от срещата беше и културната програма, включваща посещение на пещерата „Орлова чука“, Ивановските скални църкви, Басарбовския скален манастир и Екомузея в гр. Русе.

Крайни продукти:

Брошура

брошура

Презентация

Presentation1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *