Меню Затваряне

Професия „Изследовател“ – среща с полярника Йордан Йорданов

На 14 април 2021 г. по покана на училищната библиотека, в часа по биология и здравно образование на г-жа Феимова, учениците от 10 клас на ПГ „Христо Ботев“, гр. Попово се срещнаха с командира на българската база на Антарктида инж. Йордан Йорданов. Камера предаваше срещата на учениците от профил „Природни науки“ на г-жа Витанова, които се обучаваха от разстояние в електронна среда. Срещата е част от проекта на библиотеката по НП „Създаване на съвременна образователна среда“ 2020 на МОН, модул “Библиотеките като образователна среда“. 

Българската база на Антарктида се намира на остров Ливингстън. Инж. Йорданов разказа за създаването на нашата база на Ледения континент, за научните експедиции и откритията, които са направени, за условия за работа и живот, за уникалните флора и фауна, както и за Южния полюс – от покоряването му от експедициите на Скот и Амундсен до днес. Оказа се, че Антарктида е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина.

Гостът представи много снимки от личния си архив и с удоволствие сподели интересни моменти от суровия живот на Антарктида. Любопитен бе разказът за живота на пингвините и други животни на сушата и във водата, сред които е ледената риба, която е с прозрачна кръв, т.е. без хемоглобин. Въпросите към полярника Йордан Йорданов бяха много и различни– как се сдобиват с питейна вода, как се отоплява базата, какви учени влизат в състава на една експедиция, какви открития са направени, как се стига до базата на остров Ливингстън, как се снабдяват с хранителни продукти, колко струва и как се финансира една експедиция и др.

Разговорът на ученици и учители с инж. Йорданов продължи дълго след приключване на официалната част. Може би сред бъдещите стопани на Българската база на Антарктида ще има и възпитаници на ПГ „Христо Ботев“, гр. Попово.

Антоанета Йорданова
училищен библиотекар
Профилирана гимназия
„Христо Ботев“, Попово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *