Меню Затваряне

Първо място в конкурса за есе „Трети март – поклон и памет“

Мартин Стефанов от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ спечели първо място в конкурса за есе „Трети март – поклон и памет“, организиран от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1882“ гр. Попово.

Трети март – поклон и памет
(есе)

Българийо, помниш ли още онзи Трети март? Същият този ден, в който след близо петстотин години на мъки и страдания, слънцето отново изгря „в таз робска земя“, майко. Денят, който в един миг сбъдна мечтата на всички твои достойни синове, чиято кръв напои земите ти. Чедата ти не се спряха пред нищо, за да извоюват твоята свобода. Умираха заради безграничната си любов към теб.

Днес, 143 години по-късно, ние трябва да се преклоним пред делото на всички тези велики войни, да помним заветите им и да ги почитаме, за да изградим едно по-добро бъдеще, стъпвайки на основата на миналото. Нека покажем, че сме едни достойни наследници на нашите предци и да оставим нещо на бъдещите поколения.

Руско-турската война слага край на петвековните мъки на българския народ. Трети март е именно тази дата, която ни дава това ново начало, толкова бленувано и чакано. Денят, в който ние отдаваме почит към всички руски и балкански войни, както и към българските опълченци, дали живота си за нашата свобода. Всяка година този ден идва със символиката на пролетта и новото начало – ярките слънчеви лъчи, придружени от лекия, нежен полъх на вятъра, чистотата на прераждащата се природа и нежния звук от трепета на първите пролетни птици. На този ден в моя роден град, Попово, ние учениците, заедно с нашите съграждани, желаещи да се преклонят пред делото на освободителите се отправяме към Руския паметник, за да покажем нашата признателност. Тази година обаче няма да е точно така. Безпрецедентните условия, в които живеем вече близо година и коренно промениха начина ни на живот ще наложат да направим и тази промяна. Въпреки това всеки от нас ще почете тези велики герои, но просто ще го направи по различен начин. Историята ни многократно ни е показвала, че българският народ е силен само когато е обединен, а днес в този глобален свят, който сякаш ни отдалечава от корените ни с всеки изминал ден се нуждаем от това повече от всякога. Също така нека не забравяме, че макар Трети март да е нашият национален празник, то ние сме българи всеки ден. Патриотизмът не е просто една дума, то е чувство, което се формира и възпитава от най-ранна детска възраст и поддържа през целия ни живот. Ние днес трябва да се стремим към това да се свържем с тези личности и да не забравяме, че те също са били хора като всички нас- с надежда и отчаяние, с щастие и тъга, с любов и омраза.

Трети март не е просто един ден за нас българите. Той е символ на новото начало и вярата в доброто. Този ден ни показва, че българският дух е все още жив! А войните дали живота си- те никога няма да бъдат забранени. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Ние трябва да се учим от хилядолетната си история и да бъдем обединени, за да сме силни. Един народ, имал славно и велико минало, може да има и славно бъдеще. Да съхраним най-доброто от България, което знаем и помним, за да ни има нас – българите.

Мартин Тодоров Стефанов – 11 а клас
Профилирана гимназия „Христо Ботев“
гр. Попово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *