Меню Затваряне

148 години от безсмъртието на Апостола

Има храброст, която изпреварва нуждата от храброст…
И вашият Левски е тъй необясним. Образ на времето, което ще дойде.
И затуй непонятен и дори заплашителен.
Но пък във всичко истински.

Из „ПЪРВИЯТ СЛЕД БОГА“.   Неда Антонова

В конкурса на Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий 1882“ – гр. Попово –  „Всичко се състои в нашите задружни сили… да живеем свободни, независими и обединени.“ Йоана Любомирова Максимова от IX клас на ПГ „Христо Ботев‘ спечели първа награда в Трета възрастова група за рисунка. На второ място е есето на Анна-Мария Христова Атанасова от IX клас. Представяме ви нейната творба.  

,,Всичко се състои в нашите задружни сили…… да живеем свободни независими и обединени…..”
(есе)

Тези думи са част от писмото на  Васил Левски до Христо Георгиев от 6 октомври 1871 година. Истината, че задружността само може да доведе до победа делото на народното освобождение, според Левски, на нея не може да противостои и най-силната стихия.

Способността на Апостола да преценява точно реалната политическа обстановка; да вижда пътя към стратегическата цел; да преценява качествата на хората, включени в революционната подготовка, го прави толкова проницателен водач, на един народ, преминал през вековете на робско страдание. Всичко в името на свободата! Тази свобода, която той нарича ,,състояние на духа’’. Най-висшата ценност за човека и народа, за която си струва да се жертваш. А той имаше само живота си и него положи в основите на бъдеща свободна България.

Освобождението – делото българско, защото днешният век е век на свободата и равнопоставеността. И българите разкъсват робските вериги и съграждат храм на правата свобода. Само задружните сили могат да доведат до същинската РЕВОЛЮЦИЯ. Тази дума е смисъл на съществуването на Левски. Защото тя поставя една обща цел – да промени историята завинаги, да промени света, да промени нас, българите.

Левски мечтае за свят на свободни, независими и обединени българи, живеещи в мир, любов и разбирателство. За такъв свят, без предателства и алчност той жертва живота си.

Левски вървя към своята мечта, цял изгаряйки за един идеал. Хиляди народни герои през десетилетията вземаха примери от него и вървяха по неговия път. За да я има свобода за нас, наследниците, за да я има България.

Левски – личност неповторима, прозираща в бъдещето, знаеща, че народът трябва сам да извоюва свободата си, за да я заслужи и само обединението може да я задържи и запази.

Личност, която променя съдбата на цял един народ. Този Левски нося в сърцето и паметта си, ще го пренеса и в мислите и делата си. По него се равнявам – той е идеал и път към достоен живот.

Анна-Мария Христова Атанасова IX клас
ПГ ,, Христо Ботев’’ град Попово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *