Меню Затваряне

Училищната библиотека с нови книги

„Винаги съм си представял раят като библиотека“
Хорхе Луис Борхес

        Профилирана гимназия „Христо Ботев“, град Попово е сред първите седемдесет училища в страната, одобрени от Министерството на образованието и науката да обновят своите училищни библиотеки по Модул „Библиотеките като образователна среда“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 2020. Общата стойност на проекта  е близо 6 000 лева. Предвидени са срещи с писатели, оборудване на училищната библиотеканова с нова техника, създаване на кът за четене, закупуване книги и електронни четци, посещения на библиотеки.

      Работата по проекта обогати училищната библиотеката  с българска и чужда художествена литература, тийн романи, специализирана литература, тестове по български език и литература; по биология и здравно образование; по математика за близо 1500 лв.

        В училищната библиотека ще намерите съвременна българска литература, включена в новата учебна програма по български език и литература. Това са книгите на Георги Господинов „Времеубежище“ (най-новата книга на Г. Господинов)  и „Физика на тъгата“ (носител на много национални и международни награди); Милен Русков – „Възвишение“ и „Чамкория“; Виктор Пасков „Балада за Георг Хенрих“; Теодора Димова „Ороци“; Станислав Стратиев; Неда Антонова; Деан Енев и др.

       Наличието на съвременна училищна библиотека е от изключително значение, за да се осигури  стимулираща среда за личностното, социалното и културното развитие на учениците. Новозакупената специализирана литература (тестове по различните предмети, научна и научно – популярна литература) ща обогати и  разшири знанията по различните дисциплини и за света около нас.

      Сред новите заглавия са „Пътят към реалността. Пълен справочник на законите на Вселената“ от Роджър Пенроуз, „Енциклопедия за гении. Факти и тестове за раздвижване на мозъка“, „Събитията, които промениха света“, „Модерната мисъл: интелектуалната история на 20. век“, „Фундаментална теория на цветовете“, „Живот на ръба. Епохата на квантовата биология“ на Джими  Ал Халили“, „Логически тестове. Предизвикай мозъка си с 200 логически задачи» – тестовете и задачите са съставени от членове на Менса, „Как се пише? “ – Павлина Върбанова, тестове по български език и литература за 11. и 12. клас, тестове по биология и здравно образование и др.

      Активната училищна библиотека, с богат библиотечен фонд, изгражда трайни навици за четете и формира умения за учене през целия живот. 

      Книгите са обработени и са на разположение на читателите!

            «Най-лесният начин да се убедим, че отглеждаме образовани деца, е да им покажем, че четенето носи удоволствие. А това, накратко казано, означава да им намерим такива книги, каквито харесват, да им осигурим достъп до тях и да ги оставим да ги четат…Децата ни трябва да изкачат стълбата на четенето: всяко нещо, което прочетат с удоволствие, ще ги преведе нагоре, стъпало по стъпало, към грамотността.»   
Нийл Геймън

Училищната библиотека ви очаква! Заповядайте!

Антоанета Йордановаучилищен библиотекар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *