Меню Затваряне

Триумф на XIX Национално състезание по природни науки и екология

В периода от 20.11.2020 г. до 22.11.2020 г. се проведе XIX Национално състезание по природни науки и екология. Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката и Националната комисия, председателствана от проф. д-р Пламен Митов (СУ „Св. Климент Охридски“, Биологически факултет), а домакини – Регионално управление на образованието – София-регион и Средно училище ,,Любен Каравелов” – гр. Копривщица.

Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, както и да обменят идеи помежду си.

Състезанието се проведе дистанционно по региони в два кръга. Всеки екип подготви и изпрати на училището-домакин файл с постер, подготвен за първия кръг и по две видеа с продължителност 5-7 минути. Първото видео представя цялостния проект, а второто – презентация, подготвена за втория кръг на състезанието. Двадесет и два отбора от цялата страна в прогимназиален и гимназиален етап в продължение на два дена представиха и защитиха своите проекти дистанционно чрез платформата Google Meet.

Екип от Профилирана гимназия „Христо Ботев” – гр. Попово взе участие в националното състезание. С проект „Пчелните продукти – магията за здраве и дълголетие“ участва ученикът Десислав Цанков Димитров от XII В клас с научен ръководител г-жа Нели Витанова – старши учител по биология и здравно образование.

Проектът „Пчелните продукти – магията за здраве и дълголетие“ е плод на усърдната, целеустремена и прецизна работа на Десислав в продължение на един месец и половина. За реализирането на проекта той използва придобитите в хода на обучението знания, умения и ключови компетентности по природни науки, математика и информационни технологии. Актуалната и интердисциплинарната тема на проекта, отличаващият се стил на работа с ясно поставени цели и получени конкретни резултати, задълбочената изследователска и експериментална дейност и достойното представяне впечатлиха изключително много Националната комисия, в резултат на което Десислав се класира на престижното ПЪРВО МЯСТО с оценка Отличен 6,00. Получената оценка може да послужи за прием във ВУЗ при решение на съответните университети.

Грандиозният успех в състезанието е доказателство, че учениците на Профилирана гимназия „Христо Ботев” – гр. Попово успяват да защитават и издигат авторитета на училището, въпреки смутното и тревожното време. Защото щастието може да се намери дори и в най-мрачните времена, ако някой си спомни да включи светлината…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *