Меню Затваряне

Прокурор Пламен Трифонов пред клуб „Журналист“

Пламен Трифонов е прокурор от 36 г. в нашето градче. Сам по себе си е 63-годишен семеен мъж. Удостои ни с възможността да ни даде истински изчерпателно интервю относно наближаващия празник на народните будители.

  • Какво за Вас е Денят на народните будители?

Честването на Деня на народните будители е традиция, която претърпя прекъсване по времето на тоталитаризма. Радвам се, че отново се чества. Сега празникът не е само на учителите, а на всеки един човек с образование, нюх за водачество и желание за развитие.

  • С какво най-първо свързвате този празник? Имате ли някакъв ярък спомен от него?

Не бих казал, че имам чак спомен, но като дете може би, свързано главно с училище.

  • Смятате ли, че днешното поколение има нужда от будители? Защо?

Да, смятам, че имаме нужда. Винаги ще имаме нужда от будители. Разбира се, с времето представата за будителите  се е променила. Вече не се нуждаем толкова от някого да ни покаже „а“ – „б“ – то, а по-скоро от хора, които да покажат необходимостта от промяна. Някой, който да мотивира просперитета у хората и да ги бута към по-добро. Нямаме робство, което да отхвърлим сега, но това не значи, че трябва да затъваме в регрес. Точно обратното – трябва да се стараем за повече. И именно затова будителите на днешното време трябва да бъдат всички образовани хора с визия за бъдещето и цели.

  • Какви качества трябва да притежава съвременният будител?

Той трябва да потиква, да действа, да прави и струва. Да бъде горд на първо място от себе си, а след това с държавата.

  • Представете си, че сте будител от миналото, попаднал в наши дни (чрез машина на времето). Бихте ли се разочаровали от днешните българи или точно обратното – ще се гордеете ли? Защо?

Не мисля, че бих се разочаровал. Защо да съм разочарован? Будителите от миналото са имали следните цели и мечти: свобода, собствена държава и права. А аз смятам, че ние сме постигнали тези неща. Имаме си всичко, за което тези преди нас са се борили.

  • Кого бихте избрали, ако можехте да се срещнете с една личност от миналото? Защо? Какво бихте му казали/попитали?

Масата народ стереотипно чувайки думата „будител“ си представя Левски, Ботев и Паисий̆. Не отричам, че са дейци, че са пример за много, че са направили много за нас и свободната държава, в която живеем днес. Но някак ми се губят онези имена, накрая в списъците, неспоменавани.  Би ми се искало повече да се знае и  помни за тях.

Александра Янчева и Лилия Ченчева от 11В

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.