Меню Затваряне

Интервю с г-жа Румяна Трифонова

Интервю с госпожа Румяна Трифонова от Михаела Младенова /9в клас/ от клуб „Журналист“

  • Какво за Вас е 1-ви ноември?

Денят на народните будители е български празник още от 1921г., когато С. Омарчевски, министър на народното просвещение, внася в Министерския съвет предложение да се празнува Ден на българските будители. И така и до днес. Ние, българите, имаме винаги нужда от духовни стимули. Откриваме ги в делата на народните будители – просветители, книжовници, революционери и творци. Това е денят, в който се вглеждаме в делата на предците си, за да не загубим целта и смисъла на живота си. Велик ден!

  • Кой е най-българският празник според Вас?

Ако трябва да избирам, най-българският празник за мен е 24-ти май – Денят на славянската писменост и култура. Делото на солунските братя осветява с огъня на познанието не само миналото, но и настоящето ни. Познание без писмената им е невъзможно. С него пред българите се отварят хоризонти. Велико и божествено дело, „защото словото от Бога дойде“. Българинът винаги е ценил и пазил езика си. Днес българският език е един от официалните езици в Европейския съюз.

  • Какво е според Вас да си българин в 21-ви век?

Младежите днес имат уникалния шанс да пътуват, да се съизмерват с другите, да търсят своето място в глобализиращия се свят. Бунтарството е характерно за младите. Иска ми се повече да се почитаме българското, да го търсим и ценим и да се гордеем, че „и ние сме дали нещо на света“. Самочувствие да имаме. Само хора със знания и самочувствие ще успяват. Днес границите между държавите не ни разделят, но това поставя важната задача да съхраним самобитната си култура и да не позволим да бъде омаловажавана. Още Паисий казва: „Българино, не прелщайся! Знай своя род и език! “. Европейските ценности да умеем да обединяваме с българските традиционни ценности. Да вярваме, че можем!

  • Как да бъдем будители и кои хора според вас са такива?

Будителите първо обичат родното, то е сакрално. Родолюбието да е основен стимул за действия и наше убеждение. Да се гордеем с предците си, със съвременните творци и книжовници. Любовта към родното да ни вдъхновява. Да вършим всичко не само за себе си, а и за другите. Да им се посвещаваме с дела. Да работим и да израстваме духовно. Това е за мен съвременният будител. Той трябва да вдъхновява.

  • Кое е най-българското четиво?

Може би трябва да се съобразя, че първият български роман е Вазовият „Под Игото“. Имам друг любим – „Тютюн“ на Димитър Димов. „Време разделно“ на А. Дончев също харесвам и препрочитам. Любим ми е и Алековият „Бай Ганьо“ , всеки път откривам нещо ново, незабелязано преди. Но която и да е любимата ми българска книга, уверена съм, че всяка книга е вълшебна Вселена – хващаш я и си изгубваш, живеейки нов живот.

На всички ученици – бъдете добри и критични читатели!
Направете книгата свой приятел!

Михаела Младенова, 9В клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *