Меню Затваряне

Ивайло Шопски пред клуб „Журналист“

По повод предстоящия празник 1-ви ноември – Ден на народните будители, учениците от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ проведоха интервюта с различни хора, които носят българското в себе си.

Интервю на Рая Радева /9в клас/ от клуб „Журналист“ с Ивайло Шопски, участник в миналогодишния сезон на „Фермата“. Човекът, когото реших да интервюирам, е Ивайло Шопски, защото за мен той е пример за български съвременен будител. Той превръща стар германски автобус в единственото по рода си пътуващо читалище „Бащино огнище“. Обиколил е над 100 града, в които е разказвал на малки и големи истории, които са забравени и дори не са споменавани в българските учебници.  Автор е на 11 книги, водещ на две телевизионни и три радио- предавания на патриотична тематика, всичките финансирани от него. Инициатор на редица акции по възстановяване и изграждане на войнишки паметници и подпомагане на манастири. Въпреки липсата на спонсори е приел присърце мисията да пропагандира българщината.

  • Какво за Вас е първи ноември?

Първи ноември за другите народи е дата като всяка друга. За всеки българин това е най-светлият празник! На тази дата ние почитаме нашите духовни бащи. Ако човек почита родителите си: майка, баща ,баба, дядо, които са ни дали живот, то трябва поне колкото тях да почита будителите ни! Без тях мракът щеше да ни е погълнал. Просто нямаше да ни има.

  • Как можем да бъдем будители?

Всеки от нас може да бъде будител. Самите будители са били като мен и вас, но осъзнали се, че без общността да е във възход и да я има, индивидът е обречен. Няма как аз да добрувам, ако народът ми е зле. Ако обаче държавата ни е във възход, то всички ще се радваме на благополучие. Тоест, за да живеем добре, трябва държавата да е на ниво. А тава пък става, когато всички мислим и работим за това! Кръговрат, който будителите осъзнаха, работиха неуморно, жертваха се и даваха от себе си, за да ни има! Ако искаш да спасиш себе си, работи за род и народ и вече си будител!

  • Какво е според Вас да си българин в XXI век?

Да си българин е прекрасно! Живеем в уникална държава. Имаме толкова много построено от дедите ни. На нас се пада лесното – само да сме добри стопани и да надградим. Представете си, ако сега трябва да почнем от нулата! Да градим домове, пътища, електропроводи, язовири, водопроводи, болници, училища!? Загубени сме, но ние всичко си имаме! Радвайте се и надградете, това е нашата отговорност пред децата ни! Аз не искам да ни запомнят като поколенията, които нищо не оставиха или още по-лошо, тези, които изпуснаха нещата! Да си българин е гордост и отговорност!

Рая Радева, 9В клас

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.