Меню Затваряне

Космическа поща

Преди четиридесет и три години България изпраща въздействащ интергалактически поздрав на борда на американската космическа сонда „Вояджър 2“ с песента „Излел е Делю хайдутин“. Оттогава незабравимото изпълнение на Валя Балканска пътува в открития Космос.
През 2020 г. страната отново ще има възможност да отправи послания към Космоса, но този път те ще се върнат обратно на Земята – с космически подарък!
Профилирана гимназия ,,Христо Ботев“ става част от международната програма „Космическа поща“, благодарение на която ученици от 10 клас под ръководството на С. Феимова ще могат да изпратят картички със свои послания в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard („Ню шепърд“). Учениците имат шанса да представят своята роля в бъдещето на планетата като потърсят отговор на въпроса „Защо Земята има нужда от Космоса?“.
Пощенските картички не само ще полетят при предстоящите изстрелвания на ракетата, но и ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в космоса“. Така всеки участник ще се сдобие с автентична пратка от космоса.
Силата на България в разработването на технологии и софтуер нараства експоненциално. Важно е да знаем, че имаме стойностни STEM програми, които развиват талантите на нашите ученици в научната сфера – нови технологии, природни науки, предприемачество. Тази инициатива има потенциала да мотивира следващото поколение млади създатели – тези, които ще разрешават проблемите на човечеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *