Меню Затваряне

Четвърто място в Националното състезание по природни науки и екология

Десислав Димитров от Профилирана гимназия „Христо Ботев” Попово зае четвърто място в 18-то издание на Националното състезание по природни науки и екология. Проектът „Истинското българско мляко – запазена марка от миналото” на единадесетокласника и неговия научен ръководител Нели Витанова получи оценка „Отличен 6”.

Официалното откриване на състезанието се проведе в петък вечер в концертната зала на Младежки дом – Търговище.

В надпреварата по природни науки, която се проведе през почивните дни в Първо СУ „Св. Седмочисленици”, участваха 95 ученици и 45 ръководители от цялата страна. Тя включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на учебните предмети човекът и природата, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. В първия кръг участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във втория кръг проектите бяха представени и защитавани публично. Учениците бяха оценявани от Национална комисия с председател проф. д-р Пламен Митов, като получената оценка може да послужи за прием във висши училища при решение на съответните университети.

В първа възрастова група V-VII клас бяха представени общо 13 проекта на 26 ученици. Първенци станаха седмокласници от III ОУ „Димитър Талев” гр. Благоевград с проекта си „А сега накъде?”. Във втора възрастова група VIII-XII клас 69 ученици представиха 39 проекта. Първо място спечелиха ученици от ЧПГЧО „Челопеч” от гр. Челопеч с проекта си „Радонът – невидимата заплаха!”.

По време на официалното награждаване Първо СУ „Св. Седмочисленици” бе отличено с награда (петезичен картинен речник) за най-много представени проекти – общо 3.  Наградата на началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева (мастиленоструен принтер) получиха седмокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” гр. Перник за проекта си „Апитерапия”. Проектите „Внимание шум” на 133 „А. С. Пушкин” гр. София и „Oflow” на АЕГ „Гео Милев” гр. Русе бяха отличени с наградата на журито за проекти с най-голяма практическа насоченост.

Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да представят свои авторски идеи и интерпретации по определен проблем, резултати от изследвания в областта на природните науки и екологията, да защитят собствена позиция по актуални за обществото проблеми, да покажат оригинално мислене, както и да обменят идеи помежду си.

Организатори на инициативата са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието в Търговище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *